Euphonium

Euphonium

Een euphonium of tenortuba is een koperen blaasinstrument. De toon is te vergelijken met een baritonzanger. De naam euphonium komt oorspronkelijk van het Griekse woord euphonos, wat  "mooi klinkend" betekent. Bijna alle huidige euphoniums zijn uitgevoerd met drukventielen, hoewel modellen met draaiventielen nog steeds bestaan.


Het euphonium behoort tot de tubafamilie. Door op het mondstuk te blazen met de juiste liptrilling en door gebruik te maken van de ventielen kunnen de verschillende tonen worden gevormd. Dankzij het vierde ventiel, kan het instrument drie tonen of een kwart toonafstand lager spelen. Tegelijk haalt het ook gemakkelijk hoge noten.


De euphonium behoort tot de standaardbezetting van het harmonie- en het fanfareorkest en van de brassband. Het instrument speelt regelmatig solo, maar kan ook andere instrumenten begeleiden.


Geschiedenis

De eerste voorloper van de euphonium werd gemaakt aan het begin van de achttiende eeuw en heette de serpent. Het instrument dankt zijn naam aan zijn slangachtige vorm. De serpent was gemaakt van hout, koper of zilver, en werd gebruikt in het leger en als begeleiding voor kerkkoren. Het instrument had zes gaten om verschillende tonen te krijgen, want de ventiel was toen nog niet uitgevonden. Het had een mondstuk van been of ivoor om op te spelen.

In andere talen...

Engels

Frans

Duits

Italiaans


Euphonium

Basse

Baryton

Eufonio

Voor meer informatie over onze andere instrumenten klik hier: