Trompet

Trompet

De trompet is een koperen blaasinstrument, waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht.


De trompet klinkt vrij hoog en heeft een heldere doordringende toon. De buis van de trompet kan in een aantal combinaties worden verlengd door middel van een drietal ventielen, of - in het geval van de schuiftrompet - van een schuif. Hij eindigt in een trechtervormige beker, net zoals bij de meeste koperen blaasinstrumenten.


De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet en als solo-instrument. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, zowel in bigbands als in kleinere formaties, en in de popmuziek. De trompet wordt ook vaak in de harmonie- en fanfareorkesten gebruikt. Verder is de trompet ook een belangrijk instrument in het leger geweest.


Bekende voorbeelden van jazztrompettisten zijn Miles Davis, Chet Baker en Louis Armstrong.

Geschiedenis

Primitieve voorlopers van de trompet bestonden al 2000 jaar v. Chr. De trompet zou ontstaan zijn, toen mensen erachter kwamen dat zij geluid op materialen als schelpen of holle buizen konden voortbrengen.


Tijdens de Renaissance werd de metaalbewerkingsindustrie op een aantal punten verbeterd. Voortaan konden ook gebogen buizen worden gemaakt. Hierdoor was het mogelijk om de trompet korter en minder onhandig te maken.

In andere talen...

Engels

Frans

Duits

Italiaans


Trumpet

Trompette

Trompete

Tromba

Voor meer informatie over onze andere instrumenten klik hier: