Hoorn

Hoorn

De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer 4 meter.

 


Oorspronkelijk werd de hoorn gebruikt voor het geven van signalen. Zo'n signaalhoorn had geen ventielen.  De hoorn kwam voor het eerst in orkesten voor om het geluid van de jachthoorn te verklanken, maar komt nu voor in allerlei soorten muziek.  De hoorn die in het orkest gebruikt wordt heeft wel ventielen.


Het geluid wordt geproduceerd door het vibreren van de lippen van de speler tegen het trechtervormige mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden. De klank van de hoorn kan enigszins gedempt worden door de hand in de beker te houden.De posthoorn

De posthoorn is een klein koperen blaasinstrument dat, in tegenstelling tot de moderne hoorn, niet over ventielen beschikt.


De posthoorn werd in de 18e en 19e eeuw gebruikt als signaalinstrument op de vroegere postkoetsen en door postbezorgers te paard (de postiljons), om aan te kondigen dat de postbezorger arriveerde. Zodoende konden mensen ten tijde van het ontbreken van postkantoren hun post bij de postkoets afhalen en nieuwe post ter bezorging aanbieden. In het embleem van de posterijen in vele landen is een gestileerde posthoorn afgebeeld.


In andere talen...

Engels

Frans

Duits

Italiaans


Horn

Cor

Horn

Corno

Voor meer informatie over onze andere instrumenten klik hier: